2A. Påbörja er nulägesanalys
I det här momentet får varje deltagare i arbetsgruppen kunskap om hur en nulägesanalys kan göras. Ni får också individuellt genomföra några kartläggningstest för att undersöka hur arbetet med barnkonventionen ser ut på er myndighet i dag.
Att göra en nulägesanalys
Utvecklingen av barnrättsarbetet på myndigheten måste grundas i kunskap om hur arbetet med barnkonventionen ser ut i verksamheten idag. En nulägesanalys synliggör vad som redan görs för att leva upp till barnkonventionen och visar på utvecklingsområden.
En kartläggning kan göras på olika sätt. Den kan omfatta hela myndighetens verksamhet, eller delar av verksamheten. Kartläggningen av barnrättsarbetet kan också fokusera på en eller flera delar av barnkonventionen, som till exempel barnets rätt till skydd eller barnets demokratiska rättigheter.
Test för att kartlägga nuläget
Barnombudsmannen har tagit fram 3 kartläggningstester som kan användas för att kartlägga nuläget av barnrättsarbetet i en verksamhet på en grundläggande nivå. Resultatet som testen ger bygger på subjektiva bedömningar hos de som svarar och kan fungera som diskussionsunderlag och nulägesanalys för för barnrättsarbetet inom verksamheten.
1. Förutsättningar för att tillämpa barnkonventionen
2. Leva upp till grundprinciperna
3. Förutsättningar för att säkerställa genomförandet av barnkonventionen (för chefer)
Påbörja arbetet med er nulägesanalys
Varje deltagare börjar med att göra det första testet som syftar till att kartlägga förutsättningarna för att tillämpa barnkonventionen på er myndighet. Testet bygger på tre områden:
- Kunskap om barnkonventionen och vilka krav den ställer
- Styrning, ledning, strukturer och strategier för barns rättigheter
- Barns levnadsvillkor ur ett barnrättsperspektiv
Vissa påståenden i testet kanske du enkelt kan svara på själv, andra kanske du behöver ta hjälp av en kollega för att kunna besvara. Skriv ut resultatet inför nästa moment.
Gör kartläggningstestet - Förutsättningar för att tillämpa barnkonventionen
Se film om barns delaktighet
Maria Thell, barnombud Maskrosbarn, pratar om att skapa förutsättningar för att barn ska kunna berätta. Det är vuxnas ansvar att skapa miljöer som främjar samtal med barn.
Tips!
Påståendena i kartläggningstesten kan med fördel användas även i andra sammanhang. Det går t.ex. att lyfta ut dem och använda dem som grund till enkäter, intervjuer eller som diskussionsunderlag i möten och workshops.
Förbered dig inför mötet med din arbetsgrupp
I nästa moment ska ni i arbetsgruppen diskutera resultatet av kartläggningstestet. Förbered dig genom att fundera över dessa tre frågor:
- Finns det något i resultatet som förvånade dig?
- Vilka styrkor finns i arbetet med barns rättigheter i er verksamhet?
- Vilka svagheter ser du?